Ytyä tapahtuma ravisteli työn ja yrittämisen arvoja

Vesterbacka: ”Työllä pitää olla merkitystä” 

Ytyä-tapahtuma keräsi Slushin sivutapahtumana Helsingin Kulttuuritehdas Korjaamolle lähes 150 hengen osallistujajoukon yrityselämän edustajista, politiikoista, tutkijakunnasta sekä opiskelijoista. Tapahtuman teema rahan, työn ja omistajuuden arvosta oli johdatusta Slushin tämän vuoden päätapahtuman teemaan, globaalien ongelmien ratkaisemiseen.

Monialayrittäjä ja Helsinki—Tallinna-tunnelihankkeen puuhamies Peter Vesterbacka linjasi avauspuheessaan arvokeskustelun tärkeyden.

Työmaailma on kovassa muutoksessa. Samaan aikaan Y-sukupolven arvot työtä ja rahaa kohtaan muuttuvat. Sillä on iso merkitys nyt työhön tuleville sukupolville, että tehtävä työ on itselle merkityksellistä ja että sillä saadaan aikaan hyvää.
– Peter Vestarbacka

Sisukkaan yrittäjyyden puolesta puhuva Vestarbacka muistutti, että Angry Birds oli 6-vuotiaan Rovion 52. peli.

Tapahtumassa keskusteltiin paneelissa omistajuuden arvosta Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhasen, Innovation House Finlandin Petra Erätuli-Kolan, VAI-KØn Henri Vanosen sekä sarjayrittäjä Marko Parkkisen johdolla. Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että pehmeillä arvoilla voi tehdä kovaa liiketoimintaa. Vaikka omistamisella ei ole kovaa arvostusta yhteiskunnassa, sillä on valtava merkitys yritysten riskinoton ja päätöksenteon kannalta. Perheyrityksissä on paloa ja halua katsoa yrittäjyyttä myös seuraavan sukupolven kannalta, totesi Matti Vanhanen.

Nuori yrittäjä Perttu Karjalainen oli mukana keskustelemassa työn arvosta. Karjalaisen mukaan ihmiset menevät rikki, koska he kokevat joko merkityksettömyyden tai riittämättömyyden tunnetta. Tutkija Hanna-Mari Ikonen Tampereen yliopistolta painotti, että työstä haetaan merkitystä, onnellisuutta ja auttamista.

On hyvä muistaa, että se mitä teet työksesi ei ole suoraan ihmisarvosi.
– Hanna-Mari Ikonen

Niin rahan kuin työn arvojen keskusteluissa esille nousivat jaksaminen ja yhteisen hyvän tekeminen. Sijoittaminen itseen ja perheeseen on samalla myös investointi yrittäjän jaksamiseen ja paloon tehdä hyvää laajemminkin. Finnish Business Angels – FiBANin Reidar Waseniuksen mukaan Suomessa ei niinkään ole puutetta rahasta, vaan hyvää tavoittelevista, isosti uskaltavista ihmisolennoista.

”Sisukas yrittäjyys on tunnetta”

Suomalasta sisua tutkinut tohtori Emilia Lahti kertoi haasteiden ylittämisestä, sisäisestä voimasta ja intohimon tärkeydestä työelämässä. Kuljetun matkan syvyyttä on usein itse vaikea tunnistaa, muistutti Lahti.- Kun olet asioissa tunteella mukana, voit saavuttaa mitä vain.

Yksi omista haasteistani ja unelmistani on ollut pitkänmatkan triathlon-kisa. Halusin tehdä kisan kauniissa maisemissa, Uudessa Seelannissa. Vaikka en ole nuorempana ollut mikään kestävyyslajien harrastaja, tarmokas työ tuotti tulosta ja pääsin kovassa kilpailussa haasteiden kautta maaliin, vaikka kisa oli jäädä kesken jo uintiosuuden alussa kovan merenkäynnin vuoksi, Lahti kertoi. Lahden mukaan sisukas yrittäjyys on tunnetta.

Ole läsnä siinä mitä teet. Tee töitä unelmiesi eteen ja muista joka aamu, että sinä riität sellaisena kuin olet.
– Emilia Lahti

 

Lisätiedot:

Katri Tanni, TIEKE ry
Puh. 044 5928330
katri.tanni@tieke.fi

Kuvat: Pirita Männikkö

Peter Vesterbacka Ytyä-tapahtumassa 28.11.2017.

Kuvassa omistajuuden arvo -panelistit Henri Vanonen, Matti Vanhanen ja Petra Erätuli-Kola Ytya-tapahtumassa 2017.

Kuvassa Työn arvo -panelistit Ytyä-tapahtumassa 2017

Emilia Lahti Ytyä-tapahtumassa Korjaamolla Helsingissä 28.11.2017